Okusno, zdravo, smuti :)


Smutiji so bili v mojem slovarju navedeni pod rubriko modna muha. Z drugimi besedami to pomeni, da me ne zanimajo in se s tem ne ukvarjam. 



O smutijih se je in se še vedno piše predvsem v povezavi z zdravim načinom življenja ali hujšanjem. Če gledam sestavo tistih smutijev, ki jih kupite po trgovinam ali pa najdete recepte po internetu, sem ugotovila, da boste z njihovo pomočjo precej težko shujšali, saj so mnogi med njimi, vsaj po moji matematiki, prava kalorična bomba. 

Ena od majih strank me je podučila, da mora pravi smuti vsebovati mleko oziroma mlečne izdelke, zato lahko rečem, da smutiji niso nič novega, saj smo se s sadno – mlečnimi napitki iz banan ali jagod večkrat radi posladkali. Pa tudi mešanice surovega sadja in zelenjave niso nič novega. Že v humoristični seriji Home Improvment, ki je bila na naših zaslonih v 80ih ali 90ih, so govorili o takšnih mešanicah, ki so jih imenovali »čudna hrana«. 

Moja zgodba s smutiji pa je nekoliko drugačna. V začetku leta 2015 sem dobila sodelavko Vesno. Že prvi dan je prišla v službo s steklenico »nečesa«, kar mi je na prvi pogled delovalo precej strupene barve. Resno? Kaj je pa ta brozga? In mi je obrazložila. Podrobnosti te debate se še danes nahajajo nekje v zaprašenem arhivu limbičnega režnja mojih možgan. Z drugimi besedami: pojma nimam o čem je govorila. Edino, česar se spomnim je, da je notri zmešala vse mogoče: od jabolka, banane, zelenjave... Pri vsem mi nikakor ni bilo jasno, kako se lahko v isti steklenici, in poudarjam istočasno, znajdeta sadje in zelenjava…

Potem pa je prišla pomlad in obdobje špargljev. Letina je bila bogata in škoda mi je bilo, da bi zeleni »stebelčki« oleseneli ali šli v cvet. Tako je padla ideja in nastal je moj prvi smuti. Na moje veliko presenečenje je bil dobrega okusa. Ha, kdo bi si mislil? Po nekaj bolj ali manj uspešnih poskusih sem našla najokusnejšo kombinacijo. Ugibajte, s šparglji, jasno. Od takrat dalje, jih z veseljem pripravljam, celo blender sem si omislila. Pa še eno dejstvo, ki je govorilo v prid tej »sadno-zelenjavni brozgi«. Opravila sem test z bioresonanco le kratko po tem, ko sem jih vključila v svoj jedilnik. Rezultat: nobenega pomanjkanja vitaminov ali mineralov.

Novembra sezona špargljev ni ravno na višku, zato pa se da najti kaj drugega, tudi okusnega. Sploh če je v zeleni barvni, zeleno je zakon! Tako je tokrat padel v blender: mango, lahko bi ga zamenjala tudi z ananasom, nekaj špinače in peteršilja ter brokoli. 

Pa dober tek!

Komentarji