Krema za sončenje: da ali ne?


O sončnih kremah oz. sončnih faktorjih se govori vsako leto več. Je res zaščita pred soncem tako nujna, ali pa je to le eden od načinov kozmetične industrije, ki prazni naše denarnice?



Kaj pravijo dejstva…

Dejstvo je, da sonce potrebujemo; pri rastlinah je ključen faktor v procesu fotosinteze, ki predstavlja vir hrane za rastline, pri ljudeh pa je vključen v sintezo vitamina D. Vpliva tudi na razpoloženje, saj je dokazano, da so prebivalci področij, kjer so daljša obdobja teme, bolj nagnjeni k depresijam. Pomisli, da en teden skupaj dežuje…

Če je koža soncu izpostavljena predolgo, nastanejo opekline, prosti radikali, staranja ter dehidracija kože, tudi razvoj kožnega raka je tesno povezan z VU-žarki.

Torej, da – zaščita pred soncem je nujna, da se izognemo negativnim vplivom.

Kako deluje kemični UV-filter
Ko na kožo nanesemo kremo, ki vsebuje kemikalije kot so: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate ali octinoxate in ta se vpije v kožo. nato v kožo prodrejo še UV-žarki in zgodi se kemična reakcija, pri kateri se sprosti toplota, ki se razprši iz kože. UV žarki so tako nevtralizirani.

Potem pa začne življenje komplicirat 😒

Problematičen je že prvi stik s kožo. Konkretno oxybenzone je sestavina, ki sodi med hormonske motilce, hkrati pa povzroča kožne alergije, sploh pri tistih z občutljivo kožo, poveča se tudi možnost nastanka pigmentacij.

Dejstvo je tudi, da kemikalije, ko le-te prodrejo v kožo, absorbira krvni obtok. Žal v večji količini kot to dovoljuje ameriške FDA organizacija (kar je v praksi 0,5 nanogramov na mililiter). Posledično se zmanjša sam učinek sončne kreme, poleg tega pa krvni obtok raznese kemikalije po telesu, kjer lahko učinkujejo toksično tudi na organe.

Posamezniki z rozaceo so naslednji na udaru, saj so na toploto še toliko bolj občutljivi, že tako zanje ni priporočljiva uporaba savne ali pare na koži v kozmetičnem salonu. In ker kemična reakcija sončne kreme pretvarja UV-žarke prav v toploto, se stanje rozacee lahko hitro poslabša.



Ekološki vpliv – tu bi lahko kar dolgo pisala, ampak bom samo povzela. Znanstveniki so ugotovili, da kemikalije v sončnih kramah vplivajo na morsko življenje in sicer preko plavalcev in odpadnih vod. Negativnih vplivov je kar nekaj: zavirajo rast alg, poškodujejo DNK koral, zmanjšujejo plodnost morskih ježev in rib, pri delfinih se kopičijo in prenašajo na potomce...



Posledično vpliva tudi na nas, saj z morsko hrano tako preko prehranske verige vstopajo nazaj v človeško telo. Morje je izredno pester in pomemben ekosistem in kemikalije bistveno pripomorejo k rušenju ravnovesja le-tega.

Na srečo se vedno najde alternativa… naravna krema za sončenje

Obstaja še ena vrsta krem, ki zagotavljajo varno sončenje brez negativnega vpliva na ekosistem – to so kreme z mineralnimi sončnimi filtri. Gre za mešanico titanovega dioksida in cinkovega oksida.

V primerjavi s kemičnimi filtri imajo kar nekaj prednosti:
Mineralni filter ostane na površini kože, sončne žarke odbijajo namesto, da bi jih absorbira. V praksi pa to pomeni:

 - da je takšna krema popolnoma varna za kožo
 - ker se žarki odbijejo, ti je manj vroče
 - ščiti pred nastankom pigmentnih madežev
 - ne povzroča alergij in draženja kože
 - je primerna za najmlajše
 - ne pomenijo grožnjo za ekosistem (korale, ribe...) in zdravje uporabnika

Krema za sončenje Phyt's, izbereš lahko med zaščitnim faktorjem 30 in zaščitnim faktorjem 50



Mineralni filter preprečuje nastanek opeklin, patentirana formula daje maksimalno zaščito in preprečuje absorpcijo nanodelcev.

Keritejevo maslo in čebelji vosek, hranita kožo, ki je na soncu izpostavljena dehidraciji.

Kokosov ovoj daje mazljivo teksturo, ki ne pušča belih sledi.

Kje dobiš ti dve kremi? 
Pri Phyt's kozmetičarkah ali pa mi piši. 

Pod črto… krama za sončenje? Absolutno. 

Komentarji