Mazda CX5

Tole je že druga Mazda v zadnjem mesecu, tokrat z oznako CX5. Je pravo nasprotje MX5-ke, če bi slednji ljubkovalno rekla igračka, je CX5 življenjski sopotnik. In kar je najlepše: rdeča barva. 




Nakup avta: moški vs ženske 
Ženske in moški smo si resnično različni, tudi ko gre avtomobile oziroma kadar jih kupujemo. Ko se moški odloči kupit nov avto, gre v avtosalon, točno pove, kakšno opremo želi, se dogovori za testno vožnjo, podpiše pogodbo in tri mesece čaka na nov avto. Kaj pa ženske. Hmmm.... Pa bom na tem mestu povedala zgodbo moje prijateljice Metke. V shopping za novim avtom se je spravila na soboto dopoldne, hotela pa je Citroena, če se ne motim je šlo za C3. Ampak šment, Citroenov salon je bil ravno takrat zaprt. Zato je šla naprej v Renaultov salon, kjer je zagledala Cliota. Ko ji je prodajalec ponudil enega, mu je odvrnila: "Ne. Hočem tegale, ker je spucan." In se je še isti dano odpeljala z novim Cliom. Če pa avto kupujeta skupaj moški in ženska, bo ženska v večini primerov sigurno izbrala barvo. 




CX5
Tale CX5 je tipičen družinski avto današnjega časa. Spada v skupino SUV-jev, po domače cestnih terencev, ki so v zadnjih letih postali izjemno popularni. S prostorom pri CX5ki niso skoparili, izdelava je več kot solidna, od opreme pa dobiš vse kar potrebuješ. Zaslon, kjer upravljaš navigacijo in kup drugih nepomembnih zadev, je brez pripomb, za razliko od BMW-ja kjer se nam je bluetooth povezava prekinjala, ta deluje brezhibno. 

Plusi in minusi
Vožnja s CX5ko je prijetna, sploh ker je imel testni primerek avtomatski menjalnik, kjer že med vožnjo na pol počivaš. Sediš višje kot v klasični limuzini, kar je podatek zate, če imaš, ali kdo drug od tvojih potencialnih sopotnikov, težave s hrbtom. 

Ne bom rekla, da je to kritika, ampak volan je votel, kar se sliši, če po njem potrkaš. Res je, da ni namenjen trkanju in kljub  temu, da pri Mazdi pazijo na težo, kjer je to mogoče (če te zanima zakaj, preberi zapis o MX5), pa sem mnenja, da bi tistih nekaj gramov vseeno lahko privarčevali kje drugje. Pa magari, če voznik shujša za eno kilo. 
Drugo pa je belo usnje. Nič ne rečem, lepo se ujema s črno notranjostjo, ampak to je družinski avto. Kar pomeni, da se znajo med sopotniki znajti tvoji in mogoče še sosedovi otroci, ki bodo z blatnimi čevlji poskrbeli, da to ne bo več dolgo belo, tebe pa bo bolela glava.




Kot sem že pri MX5 povedala, mi je Mazda s svojo filozofijo prirasla k srcu. A bi lahko živela z njo: z lahkoto. In če bi jo kupovala Mazdo, se še nisem povsem odločila, kateri model bi izbrala, bi pa sigurno izbrala točno tako rdečo barvo.










Foto: Nikolaj Simič

Komentarji