SOS: Mastna koža, ogrci in akne po obrazu

Malo sem brskala po statistiki in našla podatek, da se kar 14% žensk spopada z mastno kožo tudi po 40. letu. Primeri mastne kože, ki lahko prerastejo tudi v vnete akne, so med najpogostejšimi v našem salonu in so najbolj tipični za najstnike.




Da v boju proti aknam ne obupaš prekmalu, je nastal tale blog.

Tipična zgodba o aknah
Akne najpogosteje povezujemo z divjanjem najstniških hormonov. Skrbne mame tako zaidejo v najbližjo drogerijo in kupijo prvo kremo, če ne pomaga pa vajo ponovijo še enkrat ali dvakrat, mogoče celo trikrat. Marsikdaj ni uspeha, zato se začne mučna pot od lekarne, osebnega zdravnika, dermatologa in ko čisto zares ne gre drugače, do zdravilca. Če vse to propade, ker hormonskih tablet ali agresivnih krem ne želijo na svojem najstniku, pa se pokaže še ena, mogoče zadnja, možnost: pojdimo še v kozmetični salon.

Izkušnje kažejo, da bi morala biti zgodba ravno obratna, kajti, ko se pojavijo prve mastne nepravilnosti, jih je bistveno lažje odpraviti kot takrat, ko prerastejo v »minsko polje«. Najstnikom in njihovim mamam pa bi bilo prihranjeno precej časa, denarja in živcev.

Pa poglejva najprej, kako pride do aken.

Pogoj, da akne sploh nastanejo, je mastna koža. To pomeni, da žleze lojnice izločajo preveč sebuma oz. kožne maščobe. Ko ta maščoba pride v stik z zrakom oksidira in nastanejo majhne črne pikice, ki jim rečemo ogrci ali odprti komedoni. Če maščoba ne pride v stik z zrakom, je to zaprti komedon. Tako kot kaže spodnja slika.  





V kožni maščobi živijo bakterije Propionibacterium Acnes ali krajše P. Acnes, ki se zaradi obilice sebuma veselo razmnožujejo, kar lahko privede do vnetja. Takrat pa nastanejo bulice različnih vrst: papule, pustule, noduli ali ciste.  

Akne in prehrana
Stranke velikokrat že kar same ugotavljajo, da se izbruh aken pojavlja po določeni vrsti hrane. Znanstveniki niso povsem potrdili povezave med prehrano in izbruhom aken. Raziskave pa nakazujejo, da ljudje, ki pogosteje uživajo hrano z visokim glikemičnim indeksom, kamor spadajo vse vrste slaščic, ocvrta hrana, kruh, testenine, pivo… skratka hrana z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, hitreje razvijejo akne. Če ta teorija zdrži, naj bi visok glikemični indeks vplival na hormonsko neravnovesje in slabši odziv imunskega sistema. Če si nagnjen k aknam, ne pozabi na uravnoteženo prehrano. 

Pa namig: zeleno je zakon 😉




Akne in stres
Saj vem, danes ja za vse kriv stresom. Dejstvo je, ko telo izpostavimo stresu, je bolj dovzetno za vnetja. To lahko poveča izločanje kožne maščobe, spremeni se ravnovesje hormonov in imunski sistem ne deluje več pravilno. Kot da bi te spremembe zavirale imunsko funkcijo, ki bolj kot ne počiva, namesto, da bi uničila bakterije, na primer P. Acnes. Posledica: izbruh aken.

Aken se lahko lotimo na več načinov.

Antibiotiki
So odlično sredstvo za uničevanje bakterij, vendar pa ne dolgoročna rešitev, saj se lahko pojavljajo stranski učinki kot so prebavne motnje, glivične okužbe, celo alergije, akne pa se običajno vrnejo kmalu, ko z antibiotiki prenehamo. Po dolgotrajnem konzumiranju antibiotikov lahko telo tudi razvije imunost, kar nam pomeni dodatne težave na dolgi rok.



Laserji
Sem spadajo tudi naprave s pulzno svetlobo, kot je SHR. Svetloba iz takšnih naprav je usmerjena neposredno na uničenje bakterije P. Acnes. Manj bakterij pomeni manj vnetja in bolj gladko kožo.

Če imaš vprašanja na to temo, mi lahko pišeš na ambroztina(at)gmail.com 

Komentarji