Kineziološki trakovi od A do Ž

Razcvet kinezioloških trakov je razlog, da sem jim jih vzela pod drobnogled. Kratko in sladko o kinesio trakovih 

Zgodba sega v 70a leta, ko se je japonski terapevt Dr. Kenzo Kase ubadal z misijo, kako bi telesu omogočil pogoje, da bi se hitreje zdravilo samo po naravni poti, svojim pacientom pa učinek zdravljena podaljšal

Rezultat -> kinesio taping.



Teorija vnetja
Če gledava teoretično -> na mestu, kjer pride do poškodbe zaradi udarca, ureznine ali prekomerne obremenitve, se telo odzove tako, da bi težavo čim prej odpravilo.

Slika kaže primer, ko pride do uboda, tu so prisotni tudi mikroorganizmi in oteklina👇



Zato na prizadeto mesto telo pošlje protivnetne molekule, nakopiči limfno tekočino in pospeši prekrvavitev, kar pa povzroči vnetje in oteklino. Zaradi zastajanje limfe se lahko poveča pritisk na mišico in tkivo, ki ga zaznamo kot neprijeten občutek ali bolečino.

Ker se na vnetem mestu poveča pritisk, je manj prostora za limfne in krvne žile, ki tako svojo nalogo opravljajo manj učinkovito -> počasneje dostavljajo protivnetne molekule in kisik ter odnašajo odpadne produkte. 

Tu stopi v akcijo ideja Dr. Kinesia... 👇

Kako deluje kinesiološki trak
Naloga kinesio traku je, da le rahlo dvigne kožo. Limfni tekočini tako omogoči več prostora in boljšo pretočnost, da hitreje dostavlja bele krvničke po telesu in odstranjuje odpadne produkte, celične ostanke in bakterije. 

Prva slika kaže kožo brez traku in lahko vidimo, da je bolj stisnjena👇


Na tej sliki lahko vidimo, kako nalepljen trak dvigne kožo in omogoči boljšo cirkulacijo👇 

Posledica -> tkivo se hitreje obnavlja.

Skratka: Naloga traku je, da zmanjša pritisk na tkivo in pospeši prekrvavitev, da se tkivo hitreje celi ter posledično zmanjša bolečino. Poleg tega, kinesio trak daje tudi podporo sklepom in mišicam, izboljšuje njihovo sposobnost krčenja, tudi ko so šibke, in preprečuje prekomerno krčenje. Če imaš težave z nestabilnim sklepom, ga lahko fiksiraš s pomočjo kineziloškega traku.

Torej ne gre za to, da bi bilo v traku zdravilo, ki gre v telo preko kože, kot me stranke velikokrat vprašajo, ampak za povsem mehanski učinek, posledica katerega je zmanjšanje vnetja in bolečine.

Kako naj si namestim trak?
Na internetu obstaja cela vrsta video posnetkov in eknjig, s katerimi si lahko pomagaš namestiti trak, res pa je, da na določene dele telesa – na primer hrbet ali vrat ne bo šlo brez pomoči.

Video navodila najdeš tudi na kanalu: Tesla Center

Kateri trakovi so primerni?
Obstaja cela vrsta kinezioloških trakov, naj ti dam nekaj nasvetov, ki ti prav pridejo pri izbiri:

- trakovi naj uporabljajo kakovostno akrilno lepilo, ki ne draži kože,
- trak naj bo zračen oz. naj koža po nameščenem traku še vedno diha,
- naj bo brez lateksa,
- če imaš občutljivo kožo, išči oznake za občutljivo kožo. 



Barva traku z vidika učinkovitosti ne igra nobene vloge, lahko pa izbereš takšnega, ki se bo podal k barvi tvojih oblačil.

Katera blagovna znamka trakov?
Jaz prisegam na KT Tape® trakove -> zadostujejo vsem zgoraj naštetim zahtevam in izpolnjujejo visoke standarde kakovosti.

Ker je pri KT Tape® izbira precej pestra, še nekaj nasvetov:

 - Za domačo oz. vsakodnevno rabo več kot zadostujejo bombažni trakovi »Original«



 - Če imaš zelo občutljivo kožo, izberi »Gantel«, imajo še bolj nežno lepilo in trak bo na koncu še lažje odlepiti



 - Za resne in profesionalne športnike, izberi linijo »PRO« -> so iz sintetičnih vlaken, še bolj obstojni in se hitreje sušijo



 - Za plavalce ali vaterpoliste, ki ste veliko v vodi je na voljo trak »Extreme«, je prilagojen, da zdrži v »ekstremno mokrih pogojih«



 - Če veliko treniraš v mraku ali temi, izberi trakove »PRO« -> imajo vgrajene odsevnike, ki skrbijo, da te drugi udeleženci v prometu prej opazijo in pripomorejo k boljši varnosti. 

Če imaš vprašanja na to temo, obišči spletno stran: www.kttape.si , lahko pa mi tudi pišeš, z mojo delavno terapevtko Mojco, ti bova poskusili pomagati.

Za naročila obišči spletno stran: www.kttape.si , Facebook profil: KT Tape Slovenija ali pa kar mi piši na: ambroztina@gmail.com . 

Komentarji