Lasersko odstranjevanje dlak -> dobra naložba ali še boljši nateg?


Z laserskim odstranjevanjem dlak se ukvarjam od leta 2013 in skozi moje in roke mojih sodelavk je šlo že več tisoč strank...

Zato spodnji zapis namenjam vprašanjem, ki mi jih stranke postavljajo najpogosteje; ali je lasersko odstranjevanje dlak top naložba ali nateg, kateri laser izbrati, ali se mi res ne bo treba nikoli več briti...

Verjetno te najprej zanima: Ali je lasersko odstranjevanje dlak res učinkovito?

Naj kar takoj odgovorim: Da, lasersko odstranjevanje dlak je učinkovito

Pri tem pa moraš vedeti, da trajno ne pomeni doživljenjsko -> pri večini strank dlake začnejo ponovno rasti po 2-5 letih.



Teorija sicer pravi, da če uničimo lasni mešiček iz njega ne bo več zrasla dlaka, vendar pa ga je potrebno uničiti 100%. V praksi je po navadi tako, da nekaj celic še vedno ostane pri življenju, kar zadostujejo, da dlake ponovno zrastejo.

Dobra novica pa je, da dlake, ki ostanejo:
- rastejo počasneje,
- se manj ali nič več ne vraščajo ter
- so tanjše in svetlejše.

Kadar zmanjšamo količino dlak oz. poraščenost za 80%, pomeni, da smo uspešni.

Teorija odpadanja dlak
Postopek je enostaven: pigment v dlaki, absorbira svetlobo iz laserja, zaradi česar se začne dlaka segrevati. Ko dlaka doseže dovolj visoko temperaturo, to je okoli 70 stopinj, se korenina uniči.

Temnejša dlaka se segreva hitreje, svetlejša kože se segreva počasneje, zato je temna-dlaka-svetla-koža jack-pot kombinacija. Vseeno pa globina korenin, gostota poraščenosti, hormoni… ali drugi dejavniki, postavijo vso teorijo na glavo, zato so napovedi sila nehvaležno delo.

Pri dlakah, ki so brez pigmenta (sive dlake ali »puh«), bo laser bistveno manj učinkovit, včasih celo neučinkovit. 

Dlake rastejo v več fazah in za obisk laserja je najbolj hvaležna »aktivna« ali »anagena faza rasti«, saj je laser v vseh ostalih fazah neučinkovit in dlake zrastejo nazaj, zato je potrebno postopek večkrat ponoviti. 



Najpomembnejši dejavnik, zakaj obiske potrebno ponavljati, je faza rasti dlak.

Na telesu je v vsakem trenutku nekje do 30% dlak v aktivni fazi rasti, zato je skoraj nemogoče, da bi v enem obisku lahko odpadlo več kot 30% dlak. Ker pa se človeško telo vedno ne drži pravil igre, se lahko  zgodi, da odpade tudi več dlak v enem obisku. Ampak to so tako redke izjeme in ker nas večina nima te sreče, ne računaj na to.

Ali en laser deluje, drugi pa ne?
Na trgu je na voljo ogromno različnih naprav, najbolj razširjen je IPL, za katerega (ne)fiziki pravijo, da ni pravi laser, ampak oddaja impulzno svetlobo, a ravno-tako vpliva na segrevanje korenine in posledično na njihovo odpadanje. 

Da segrejemo dlako, potrebujemo rdečo svetlobo. Diodni laser oddaja izključno rdečo svetlobo, za razliko od IPL ali SHR naprav, ki oddajajo celoten spekter in vse, kar ni rdeča svetloba, pomeni »izgubo« v smislu odstranjevanja dlak. 

Za lažjo predstavo, poglej tole sliko:👇



Delala sem že z IPL, SHR napravami in diodnim laserjem, zato lahko povem iz prve roke, da sem najboljše rezultate dosegla z diodnim laserjem. Pri dlakah, kjer so globlje korenine in sta IPL ali SHR odpovedala, je bil diodni laser učinkovit. Enak učinek sem z diodnim laserjem dosegla s tudi polovico manj obiski. Učinkovitost pa ni bila nič manjša na temni koži in dlakah z globljimi koreninami.

V bistvu pa vsak laser deluje, le da nekateri dlake odstranijo, drugi pa njihovo rast le upočasnijo.

Varnost
Ker laser segreva, lahko pride do opeklin kože. Naša naprava ima vgrajeno moderno hlajenje, kar lahko vidiš na sliki, kako glava zamrzne 👇 in to preprečuje nastanek opeklin.



Dodatno pa opekline preprečimo še z uporabo hladilnega gela.

Paziti je potrebo tudi na znamenja -> teh se ne obsveti.

Kaj moram vedeti pred in po laserju?
Za obisk laserja je potrebno biti zdrav, če imaš težave s hormoni, hujše bolezni, imunskim sistemom, jemlješ zdravila občutljiva na svetlobo ali si noseča, potem obisk na laserju ni zate. Ampak brez skrbi, pred prvim obiskom, se natančno pogovoriva.

Med obiski se je potrebo briti, puljenje ne pride v poštev.

Takoj po laserju se izogibaj soncu, solariju ter bazenom in savnam.

Če te še kaj zanima, piši, na voljo pa smo v:
Kranju, telefon 040/705-346
Ljubljani, telefon 030/248-339

Foto: Nikolaj Simič


Komentarji