Naravna kozmetika za lepšo prihodnost

Odpiram vprašanje naravne kozmetike. Spet. Ne štejem več, kolikokrat sem slišala: »naravna kozmetika ne obstaja… glej kako svinjsko okolje imamo…« Žal drugi del drži. Ampak ravno zato, je naravna kozmetika in težnja po ekološki pridelavi še toliko bolj pomembna. 


Prvi mož Laboratorijev Jerodia Thierry Logre je v enem od intervjujev povedal: 
"Naravno je vse, tudi nafta. Če pa želimo resnično naravno kozmetiko potrebujemo čisto okolje in biotsko raznolikost."

Pomen biotske raznovrstnosti
Biotska raznovrstnost je bistvena za prihodnost našega planeta in človeštva. Če se ne bomo resno zavzeli za spremembe etičnih, moralnih in kulturnih razsežnosti, bomo našim otrokom ukradli priložnost, da nekega dne odkrijejo na stotine edinstvenih in čudovitih živalskih in rastlinskih vrst. Pravzaprav je biotska raznovrstnost odvisna od stabilnosti ekosistemov, katerih del smo tudi mi. Vsaka žival ali rastlina ima svojo vlogo v verigi življenja, ki je medsebojno povezana z vlogo drugih in omogoča ravnovesje biosfere. To ravnovesje se enostavno zagotavlja z življenjskimi postopki, kot so opraševanje rastlin, zaščita povodja, predelava odpadkov ali plodnost tal. Poleg tega je biotska raznovrstnost vir možnosti za človeštvo. Koliko vitalnih spojin za ljudi je bilo najdenih v naravi? Je morda rastlina, ki je izumrla z izginulim amazonskim deževnim pragozdom, vsebovala zdravilo za raka, ali kako drugo bolezen? In še vedno ljudje zapravljamo ta biološki zaklad, namesto, da bi ga negovali. 



Spodkopavanje biotske raznolikosti 
Vstopamo v dobo množičnega izumrtja. Šesto v zadnjih 500 milijonov let. Prvih pet je bilo posledica naravnih razsežnosti: ledena doba ali meteoriti, množično izumrtje, ki pa ga še bomo doživeli, je izključno posledica človeškega ravnanja. Sliši se strašljivo. Revija Science Advance je že junija leta 2013  napovedovala, da bo stopnja izumrtja 100-krat višja kot v preteklosti, kar bo povzročilo izginjanje živali in rastlin, ki še sploh niso bile odkrite. Študije to dokazujejo, žal. IPBES, medvladna znanstvena in politična platforma o biotski raznovrstnosti in ekosistemskih storitvah, predvideva, da naj bi v prihodnjih letih od približno 8 milijonov vrst na planetu, skoraj milijonu grozilo izumrtje. Drugi ameriški raziskovalci (PNAS in WWF) so še bolj zaskrbljeni, ko trdijo, da je 50% živali že izginilo v štiridesetih letih ... vseeno pa imamo še nekaj desetletij, da obrnemo tok dogodkov.

Phyt's laboratoriji so zavezani biotski raznovrstnosti
Boj za biotsko raznovrstnost je tudi bolj za prihodnost našega planeta in vsak bi moral prispevati po svojih močeh. Z bolj racionalno porabo ali proizvodnjo. Ravno podjetja so tista, ki bi morala biti ključni akter pri zaščiti žive narave na lokalni in mednarodni ravni. 
Phyt's je že od leta 1972 zahtevo po spoštovanju kože ne dela na škodo našega planeta. Ravno nasprotno. Laboratoriji Phyt's so za ohranitev edinstvenosti ekosistema v dolini Lot v petnajstih letih pridobili zemljišča, kjer postopoma nameščajo ekološko kmetijsko za izboljšanje ravni biotske raznovrstnosti, ponovno vzpostavitev ekološkega okvira in obnovo plodnosti tal, ker se ne uporabljajo pesticidi in prepovedana škropiva. 



V vseh fazah proizvodnje in distribucije svojih izdelkov Phyt's zagotavlja minimalen vpliv na biotsko raznovrstnost z uporabo naravnih sestavin. Zavrača se uporaba kakršnih koli rastlinskih snovi, katerih trajnost ni zagotovljena. Z zelo nizkim dovodom vode in razvojem industrijskega akcijskega načrta, katerega cilj je zmanjšati porabo vode (uporabljeno vodo očistimo in nato ponovno vrnemo tja, kjer je odvzeta), uporabo naravnih virov energije, čiščenje strojev z nevtralnimi detergenti, da ne onesnažujejo podtalnice, uporabo biološko razgradljive ali reciklirane embalaže iz trajnostno upravljanih gozdov in rastlinskega črnila.

Phyt's skrbi tudi za zaščito naših opraševalcev. Čebele so se znašle v veliki nevarnosti, tudi zaradi širjenja azijskega sršena. In Phyt's je v poskusu, da upočasni napredovanje še enega škodljivca, odkril način, kako se naravno boriti proti širitvi te žuželke, z namestitvijo feromonskih pasti. Ugotovili so, da naj bi se sršen s svojim naravnim plenilcem ujel v isto past. Dve »muhi« na en mah za evropsko biotsko raznovrstnost in dober nasvet za ljubitelje čebel. 


“Če bi čebela izginila z obličja sveta, bi človeku ostala ne več kot štiri leta življenja. Nič več čebel, nič več opraševanja, nič več rastlin, nič več živali, nič več človeka”Albert Einstein 

Vsi lahko prispevamo k ohranjanju biotske raznolikosti življenja na našem čudovitem modrem planetu. Vprašaj se, kaj lahko storiš ti… tudi z nakupom naravne kozmetike. 

Oglej si naš video:


Komentarji