Nadloga #1: Rozacea in rdečica na obrazu

S tem zapisom začenjam serijo blogov o nadlogah na koži. Začenjam z rdečino in rozaceo. 

Večino kožnih bolezni je neprijetnih in razen če ne gre za izpuščaj ali srbenje, jih je včasih težko opisati. Pa sem prosila stranke, naj to vseeno naredijo in pravijo takole:
Ko se pogledam v ogledalo, se mi zdi, da bolj sodim na sestanek anonimnih alkoholov kot v službo.  

Občutek imam, da gorim od znotraj na ven.
Iz lekarne grem z napolnjeno nakupovalno vrečko, spremembe pa nobene.

Značilnosti rozacee
Veliko ljudi rdečico ali zardevanje povezuje z rozaceo, vendar ni samo to. Nekaj najbolj pogostih  znakov, ki spremljajo to bolezen:

  • Rdečica po obrazu, ki je najbolj skoncentrirana na licih in nosu
  • Popokane kapilare, ki jim rečemo tudi "pajkaste žile"
  • Otekel obraz in občutek bolečine na koži
  • Občutljiva koža, ki zlahka reagira na sonce, kozmetične preparate, vročino ali potenje
  • Dehidrirana, groba, zadebeljena, srbeča ali luskava koža
  • Zardevanje v neprijetnih situacijah
  • Mastna koža, razširjene pore in izbruhi aken
  • Občutljivost kože okoli oči, vključno z vodnatim ali krvotvornim videzom, rdečico, suhostjo, zbadanjem, srbenjem, občutljivost na svetlobo, zamegljen vid, ciste in bolečine
Vse te značilnosti izbruhnejo na plano, ko jih nekaj sproži, največkrat je to vreme (sonce, vročina, mraz, veter), alkohol, začinjena hrana, kozmetični izdelki...

Sicer gre pri rozacei za vnetje, ki ga povzroča preobčutljivost na sonce, pršica demodex, genski faktorji, celo reakcija na nekatera zdravila. Žal pa točnega vzroka ni, kot tudi ne zdravila, sem pa iz literature in izkušenj zbrala, kako si lahko pomagaš:

Prehrana
Hrana, ki že v osnovi povzroča vnetja, bo stanje le še poslabšala. Sadje in zelenjava naj bosta pogosto na jedilniku. Vem, vem… to piše povsod. Omega 3 maščobne kisline naravno zavirajo vnetja, konopljino olje je odlična izbira, saj uravnava tudi hormonska neravnovesja, zato so boleče menstruacije lahko še medel spomin.






Zaščitni faktor
Zaščita kože pred soncem je pri rozacei nujna. Vendar je potrebno paziti, saj UV filtri, ki so iz kemikalij kot so oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate in octinoxate sprožijo kemično reakcijo, kjer se UV svetloba pretvori v toploto, kar koži z rozaceo dodatno škoduje.




Zato izberi kremo z mineralnim UV filtrom in titanovega dioksida in cinkovega oksida, ki je koži bolj prijazen, saj zmanjšuje vnetja, preprečuje opekline, pospešuje celjenje, preprečuje staranje, saj izboljšuje sintezo kolagena.

Priporočam: 
Krema za sončenje zaščitni Phyt's, zaščitni faktor 50 ali 
Krema za sončenje zaščitni Phyt's, zaščitni faktor 30


Vlaženje kože
Vlaga je nujna za ohranjanje kakovosti kožne bariere. Zadostna količina zaužite vode in vlažilne kreme, ki vsebujejo vlažilne sestavine: alea vera je odličen vlažilec, prav tako hialuronska kislina, bodo imele na kožo blagodejen vpliv.



Čiščenje kože
Veliko strank mi pove, da rajši uporabljajo vodo iz pipe, namesto kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo dražeče sestavine. Vse lepo in prav, ampak večini od nas iz pipe priteče trda voda, ki že sama po sebi draži kožo in jo izsuši. Zato vodo zamenjaj s termalno vodo ali čistilnim tonikom brez alkohola, kot je na primer tale z grenko pomarančo.

Stres
Krivec za marsikatero bolezen je ravno stresen način življenja, ki ga živimo danes. Nauči se z njim soočiti in ga obvladati; sprehod v naravi, branje ali zmenek z boksarsko vrečo delajo čudeže. Ampak ne vzemi to za sveto. Bodi izviren oz. izvirna.

Kozmetika
Ponudba kozmetike na trgu je zelo pestra, vseeno pa je včasih pravi izziv, najti ustrezno. Za tiste z rozaceo, še toliko težje. Phyt's je za ta namen zasnoval kremo Capyl, vsebuje divji kostanj, ki neguje kapilare, eterična olja, ki zavirajo vnetje in čebelji vosek, ki hrani kožo.





Več o celotni negi pordele kože v spodnjem videu👇




Nega v kozmetičnem salonu
Tudi tu imam dobro novico zate. Samo zato, ker imaš občutljivo kožo ali celo rozaceo, se negi ne rabiš odpovedati. Vsebuje aktive, ki pomirjajo vnetje, masaža blagodejno vpliva na celotno telo in odpravlja posledice stresa, ki pa je sprožilec rozacee. Skratka dvojna zmaga.

Potek nege pa sem ti pripravila v spodnjem videu 👇




Pod črto
Žal je rozacea ena tistih nadlog, o katerih se ve premalo, ali vsaj ne dovolj, da bi lahko razvili učinkovito zdravilo. Kar pa ne pomeni, da ne moraš živeti popolnoma normalno življenje. 

Če rabiš dodaten nasvet, piši ali pa nas obišči. 

Se bereva 

Komentarji